informatie

Contemporary  Music for All

Hedendaagse muziek die door amateurs wordt gespeeld is tamelijk uniek! Het concept van CoMA komt uit Engeland en de naam is een afkorting van Contemporary Music for All. Op de website www.coma.org staat de volgende toelichting:

CoMA (Contemporary Music for All) was founded in 1993 to enable musicians of all abilities to participate actively in contemporary music. It has a national network of instrumental and vocal ensembles and an expanding international programme. Our unique music collection of  hundreds of works contains some of the most exciting and rewarding new music being created today and is an invaluable resource for  professional, amateur and youth based ensembles.

Er zijn zeventien ensembles bij CoMA aangesloten: dertien in Groot-Brittannië, twee in Ierland, een in Berlijn en sinds 2013 CoMA Maastricht (www.comamaastricht.nl). CoMA-ensembles werken veelal met ‘open scores’: composities voor orkesten met wisselende bezetting en grootte.  In de toekomst willen we bevriende componisten vragen om stukken voor ons te schrijven.

CoMA Eindhoven

Voor een stad als Eindhoven die zich als artistiek en innovatief afficheert is het CoMA-ensemble een verrijking. CoMA Eindhoven bestaat uit gevorderde amateurs die met een beperkt aantal repetities een concertprogramma met complexe stukken instuderen. Veel van onze musici hebben ruime ervaring in het klassieke repertoire. Het leuke van CoMA is de uitdaging om composities te spelen van hedendaagse componisten, iets waar de meeste amateurorkesten niet aan toekomen. Daarbij worden soms speeltechnieken gehanteerd, die ongebruikelijk zijn in het klassieke repertoire.

Een andere doelstelling van ons orkest is om het publiek kennis te laten maken met hedendaagse muziek. Hoewel moderne beeldende kunst zich vaak in een warme belangstelling mag verheugen, haken veel mensen af bij het beluisteren van 20ste- en 21ste-eeuwse muziek. Bij uitvoeringen van werken van bevriende componisten vragen we hen om ter plekke een toelichting te geven.

De huidige bezetting is:  fluit, fluit/piccolo/altfluit, klarinet, klarinet, klarinet/baskl./saxofoons, hobo/althobo, hoorn, viool (5), cello, gitaar, piano, contrabas.

CoMA Eindhoven repeteert een keer per maand op zaterdagochtend in het Centrum voor de Kunsten, Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven.

Dirigent Arjan van Baest

Dirigent en componist Arjan van Baest (1969) gaat graag nieuwe uitdagingen aan in samenwerking met gepassioneerde muzikanten. Zijn composities en de gevarieerde repertoirekeuze van zijn koren weerspiegelen zijn brede muzikale interesse. Arjan is muzikaal leider/dirigent van de Dominicuskerk in Amsterdam. Tevens  is hij artistiek leider/dirigent van Stichting Bachcantates Tilburg, Appassionata Consort & Koor en concertkoor Cantiqua Concert.  Bovendien is Arjan voorzitter van het bestuur van de Hanns Eisler Stichting Nederland.

Met componist Evert van Merode richtte Arjan Stichting Muziek Nu op, een platform voor de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe muziek. Hij studeerde kerkorgel en muziektheorie bij Henk de Croon. Aan het Fontys Conservatorium studeerde Arjan compositie bij Kees Schoonenbeek, koordirectie bij Louis Buskens (cum laude) en orkestdirectie bij Arjan Tien. Voor meer informatie, zie www.arjanvanbaest.nl.

Arjan van Baest is onze vaste dirigent. De ensembleleden Jan en Snel en John Thomas nemen zo nodig soms zijn taak over of vullen die aan.

Fondsen en donaties

De activiteiten van CoMA worden mede mogelijk gemaakt door donaties en door bijdragen van het Prins Bernard Cultuurfonds en de Federatie Amateur Symfonie- en Strijkorkesten. Voor het festival PEPER IN JE OOR op 7 maart 2020 ontvingen we toezeggingen voor subsidie van het VSBFonds, het Constant van Renessefonds, Stichting Cultuur Eindhoven en de Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten.
.