informatie

Contemporary  Music for All

Hedendaagse muziek die door amateurs wordt gespeeld is tamelijk uniek! Het concept van CoMA komt uit Engeland en de naam is een afkorting van Contemporary Music for All. Op de website www.coma.org staat de volgende toelichting:

CoMA (Contemporary Music for All) was founded in 1993 to enable musicians of all abilities to participate actively in contemporary music. It has a national network of instrumental and vocal ensembles and an expanding international programme. Our unique music collection of  hundreds of works contains some of the most exciting and rewarding new music being created today and is an invaluable resource for  professional, amateur and youth based ensembles.

Er zijn twintig ensembles bij CoMA aangesloten: zestien in Groot-Brittannië, een in Ierland, een in Berlijn en sinds 2013 CoMA Maastricht (www.comamaastricht.nl). CoMA-ensembles werken veelal met ‘open scores’: composities voor orkesten met wisselende bezetting en grootte.  Behalve stukken uit de CoMA-bibliotheek spelen we ook vaak nieuw werk van Nederlandse componisten.

CoMA Eindhoven

Voor Eindhoven, een stad die zich als artistiek en innovatief afficheert, is het CoMA-ensemble een verrijking. CoMA Eindhoven bestaat uit gevorderde amateurs die met een beperkt aantal repetities een concertprogramma met complexe stukken instuderen. Veel van onze musici hebben ruime ervaring in het klassieke repertoire. Het leuke van CoMA is de uitdaging om composities te spelen van hedendaagse componisten, iets waar de meeste amateurorkesten niet aan toekomen. Daarbij worden soms speeltechnieken gehanteerd, die ongebruikelijk zijn in het klassieke repertoire.

Een andere doelstelling van ons orkest is om het publiek kennis te laten maken met hedendaagse muziek. Hoewel moderne beeldende kunst zich vaak in een warme belangstelling mag verheugen, haken veel mensen af bij het beluisteren van 20ste- en 21ste-eeuwse muziek. Bij uitvoeringen van werken van bevriende componisten vragen we hun om ter plekke een toelichting te geven.

In de huidige bezetting hebben we behalve strijkers en houtblazers ook piano, elektrische gitaar en slagwerk. Nieuwe leden zijn altijd welkom. We heten graag gevorderde amateurs welkom. En, we hebben momenteel een lichte voorkeur voor timbres die we momenteel nog niet in de bezetting hebben.

We vragen aan onze deelnemers een bijdrage van ongeveer 110 euro per jaar. Studenten vragen we de helft hiervan.

CoMA is dus een orkest voor gevorderde amateurs. Daaronder verstaan we:
– goede instrumentbeheersing
– goede leesvaardigheid
– orkestervaring: gewend zijn om onder leiding van een dirigent te spelen.

Nieuwe leden krijgen een proefperiode van drie repetities.

CoMA Eindhoven repeteert eens per maand op zaterdagochtend in het Centrum voor de Kunsten, Pastoor Petersstraat 180 in Eindhoven.

Dirigent Lucas Vis

Dirigent van CoMA Eindhoven is Lucas Vis. Lucas Vis (1947) was vaste dirigent van het Brabants Orkest, het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Ballet Orkest. Als gastdirigent leidde hij vrijwel alle andere Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest en de Nederlandse Opera. Vis is specialist in hedendaagse muziek. Bij Asko|Schönberg en het Duitse Ensemble Modern dirigeerde hij veel premières, onder meer van John Cage. Hij doceerde orkestdirectie aan de conservatoria van Den Haag en Maastricht en was artistiek directeur van het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast heeft Vis ook altijd met veel plezier met amateurs gewerkt.

Fondsen en donaties

De activiteiten van CoMA worden mede mogelijk gemaakt door donaties en door bijdragen van het Prins Bernard Cultuurfonds en de Federatie Amateur Symfonie- en Strijkorkesten. Voor het festival PEPER IN JE OOR op 7 maart 2020 ontvingen we bijdragen van het VSBFonds, het Constant van Renessefonds, Stichting Cultuur Eindhoven en de Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten.
.