Geweldige samenspeeldag met Modelo62

Zaterdag 5 november organiseerde het professionele ensemble Modelo62 een samenspeeldag voor CoMA-leden in het CKE in Eindhoven. ’s Middags studeerden we een stuk in dat we ’s avonds uitvoerden. Het ging om de compositie Together#6 van Alison Isadora.

Together#6 duurde een uur waarbij de structuur werd bepaald door de componist, maar waarvan de inhoud door de musici van CoMA Eindhoven en Modelo62 werd ingevuld. Er werden vier groepen geformeerd: melodie, ritme, tekst en luisteren. Eerst gingen de groepen apart aan de slag en bij de generale repetitie werden alle elementen samengevoegd. Behalve de melodiegroep die op muziekinstrumenten speelde, gebruikten we vooral huishoudelijke voorwerpen om klank mee te maken. Bij het concert kreeg het publiek een luisterwijzer met instructies hoe het gebodene te ervaren.

Een luisteraar omschreef zijn ervaring na afloop als volgt: “Ik wil het geen muziek noemen, maar eerder een abstracte happening van geluiden. (…) Met je ogen dicht luisteren naar geritsel, gebonk, geschuif en gekras, met daar doorheen de geluiden van ‘normale’ instrumenten roept in je fantasie verrassende beelden op. (…) Kortom: wie er niet was heeft wat gemist.”